Haak jij Sjaak?

(of één van de andere alpaca’s)

Haak aan en kom in actie voor de rescue alpaca’s

Sjaakie (2012) is misschien wel de beroemdste alpaca van Nederland. Meer dan 1 miljoen mensen kennen hem. Begin maart 2024 was hij te zien in het programma BinnensteBuiten. De kijkers zagen hoe hij dapper meewandelde van de ene kant van ons erf naar de grote weides aan de overkant van de weg. Het tempo van de andere alpaca’s kan hij niet bijhouden. Maar hij stapt stoïcijns voort.

Zo was het niet altijd. Sjaakie is sinds oktober 2021 bij ons. Lopen kon hij toen bijna niet meer. Hij heeft last van vier doorgezakte pootjes. Een aangeboren afwijking, weinig lichaamsbeweging en vitaminetekort leidde tot vergroeide gewrichten. Ook had hij geen afleiding en uitdaging. Zijn dagen als dekhengst bracht hij vooral door op zijn knieën. Hij maakte een moedeloze indruk toen wij hem ophaalden.

Het duurde even voordat hij alle nieuwe veranderingen kon verwerken. Zoveel soortgenoten, zoveel weides. Maar algauw hobbelde hij op zijn vereelte enkels door het gras. De afstanden die hij aflegde, namen toe. Hij gaf geen kick. Als het te veel pijn deed, ging hij ergens liggen. Herkauwend observeerde hij de bedrijvigheid op het erf.

Zijn ogen glanzen weer. Af en toe gaat hij zelfs even mee zwemmen in zee. Deze winter zagen we hem voor het eerst door de weide draven. En zelfs een keer een sprongetje wagen. We houden zijn ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Met goede verzorging, rust en aandacht, speciaal voer, extra supplementen en pijnmedicatie bieden we hem nog mooie jaren.

Sjaakie bij BinnensteBuiten:

Help bij het financieren van zijn pijnmedicatie: Haak Sjaak!

Ben jij een ervaren haker en wil je Sjaak ondersteunen? Meld je dan aan via het onderstaande formulier. Geef hierin aan hoeveel Sjaak-pakketten je van ons wilt ontvangen. Met 1 pakket maak je 5 Sjaakies. Zodra ze allemaal klaar zijn,  stuur je ze terug naar ons. Dan verkopen wij ze in ons winkeltje op het erf. De opbrengst hiervan is voor Sjaakie’s pijnmedicatie.

Inhoud pakket:

 • patroon
 • katoendraad voor het lijf
 • katoendraad voor de snuit, oren en pootjes
 • Sjaakie’s eigen wol voor de kuif
 • borduurgaren voor de neus
 • vulling
 • oogjes

NB: voor dit patroon heb je een haaknaald 4,0 mm nodig. Heb je deze niet zelf? Geef dit dan aan in het formulier.

Elke vrijdag brengen we de bestelde pakketten naar de post. Van alle gehaakte Sjaakies die binnenkomen maken we leuke fotoreportages voor de volgende nieuwsbrieven.

Onder de mooiste Sjaakie-inzendingen verloten we deelname aan een meet & feed voor 4 personen!

Update: haak nu Jona, Zora, Lukas of Alpha!

Door de overweldigende interesse voor de Haak Sjaak actie hebben we nu ruim 150 pakket aanmelding: dat zijn meer dan 750 knuffeltjes! Fantastisch!

Daarom zetten we nu andere iconische alpaca’s in de spotlight, ieder met zijn of haar eigen verhaal van doorzettingskracht. Vanaf nu kunnen er géén Sjaak-pakketjes meer aangevraagd worden, maar kun je in het aanmeldformulier kiezen voor een Jona, Zora, Lukas of Alpha-pakket. Ook deze pakketten bevatten echte Rescue Alpacawol voor de kuif. De opbrengst van de verkoop van deze knuffeltjes gaat naar de fysieke en mentale zorg die deze alpaca’s nodig hebben.

Aanmeldformulier

  * Verplicht veld

  Welke (Rescue) Alpaca wil je haken? *
  Let op: Lukas en Alpha pakketten verwachten we vanaf week 23 te kunnen gaan versturen

  Met één alpaca haak-pakket maak je 5 knuffeltjes. Hoeveel pakketjes wil je ontvangen? *
  1234510

  Heb je zelf een haaknaald van 4 mm? *
  Ja, ik heb zelf een haaknaald van 4 mm.Nee, ik ontvang graag een haaknaald in het pakketje.