Alpacas

De alpaca (Vicugna pacos) is een evenhoevig zoogdier afkomstig uit Peru, uit de familie van de kameelachtigen (Camelidae). De Alpaca heeft twee ‘nagels’ aan de voorkant van zijn poten en een kussentje er onder. Dit maakt hem tot een ideale grazer omdat hij weides niet vertrapt.

Hij krijgt een schofthoogte van ongeveer 90 cm en een lange hals, met een dikke wollige vacht. Deze kan meer dan 22 erkende kleurslagen hebben. De meest voorkomende kleuren in Nederland zijn zwart, donker bruin, creme en wit. Er zijn ook bont gekleurde Alpacas maar deze zijn veel zeldzamer.

Een Alpaca vrouwtje is zo’n elf maanden zwanger. Het veulen komt meestal tussen 12.00 en 14.00 uur ter wereld en kan dan al zelfstandig staan en lopen. De reden dat de veulens altijd ’s middags geboren worden is omdat de Alpaca geen tong heeft zoals een paard of hond. De tong van de Alpaca zit ‘vast’. Een moeder kan haar veulen niet droog likken en heeft daar de warmte van de zon voor nodig. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

Er zijn twee verschillende soorten Alpacas die in Nederland voorkomen: De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken, bijna dreadlocks. Onze Alpacas zijn Huacaya. Ze worden één keer per jaar geschoren. De wol is dicht en zacht en van hoge kwaliteit.

Alpacas zijn intelligente rustige dieren die van nature erg nieuwsgierig zijn. Door training en oefening zijn ze goed tam te maken en kan je er mee wandelen en knuffelen.

alpacas aagtekerke walcheren

Onze Alpacas

arenda

Arenda

Arenda is een mooie fijn gebouwde donkerbruine Alpaca. Ze is wat afstandelijker en bekijkt je graag even van een afstandje. Nieuwsgierig als zij is komt ze daarna aan je snuffelen. Op vreemd terrein is ze zelfverzekerd en geniet ze van nieuwe dingen. Ze is ontzettend voorzichtig en zacht met het eten van brokjes uit je hand.

ada

Ada

Ada is een grote witte Alpaca met mooie grote nieuwsgierige ogen. Haar wol is van goede kwaliteit en ze is op eigen terrein erg zelfverzekerd. Zij komt vaak als eerste iedereen begroeten en kijken of er iets te eten is. Op vreemd terrein is ze een heldin op sokken. Soms is ze wat onhandig en wanneer er brokjes in het spel zijn duwt ze haar neus diep in je handpalm.

aafje

Aafje

Aafje is de deels met fles opgegroeid en wat rustiger dan de anderen. Haar grote bruine ogen, omsloten door wol, laten je direct smelten van vertedering. Met haar bokkensprongen steekt ze de anderen aan tot gekke 5 minuten en een galopje door de wei. Ze is verzot op brokjes en wortel maar niet altijd even handig met uit je hand pakken. Vaak valt ze in slaap met haar neus in de waterbak.

amber

Amber

Amber is de puber van het stel. Ze is van juni 2018 en is een weesje. Ze is door Ada opgenomen als pleegkind en wordt al een dominante tante. Amber is een onverschrokken meisje, komt makkelijk naar iedereen toe en laat zich goed aaien. Ze is dol op aandacht, worteltjes en rondjes rennen rond de vijver.

bonne

Bonne

Bonne, dochter van Alpha, is een heel zelfstandig alpaca meisje. Ze neemt van alle andere alpacas gewoonten over. Ze observeert en kopiëerd. Op 27 april 2019 geboren en vol op ontdekkingstocht. Het is nog niet toegestaan haar te aaien. Bonne houd van drinken bij Alpha, rennen, bokkensprongen maken en slapen.

alpha

Alpha

Alpha is een mooie statige grijs-witte Alpaca. Geboren in mei 2016 en heeft duidelijk overwicht op de anderen. Alpha heeft twee helder blauwe ogen die je strak, onderzoekend aan staren. Ze loopt graag voorop en heeft duidelijke leiding nodig. Ze laat zich makkelijk aaien en is een voorbeeld voor de anderen. Een echt Alpha dier. Alpha in op 27 april bevallen van haar eerste veulen: Bonne

Onze Rescue Alpacas

zayid

Zayid

Met zijn lama-achtige uiterlijk steelt hij direct je hart. Een tikje nerveus, waaks, dominant. Hij is gevoelig en verstopt zich graag tussen andere dieren. Tegelijkertijd wil hij het overzicht houden.

Zayid heeft 9 jaar met Zepp samen geleefd, zonder andere alpaca’s. De stress en spanning die dit opriep uit hij op Zepp, hij valt aan en jaagt hem weg. Zayid voelt zich snel alleen en onveilig.

zepp

Zepp

Zepp is afwachtend, onderzoekend, speels en hij heeft graag meerdere maatjes om kattenkwaad me uit te halen. Hij is conflict vermijdend en heeft in de 9 jaar dat hij alleen samen leefde met Zayid last gehad van diens ‘aanvallen’. Zepp heeft verschillende plekken met ‘olifanten huid’, kale plekken met dikke huidlagen die voort kunnen komen uit onbehandelde schurft.

Half September zal Zepp Terug gaan naar zijn eigenaar, wanneer die nieuwe vriendjes voor hem heeft gevonden. Tot die tijd mag hij spelen in onze weides en genieten van de andere alpaca’s om hem heen.

zeno

Zeno

Rustig, nieuwsgierig, onderzoekend. Met zijn grote bruine ogen neemt hij je aandachtig op voordat hij aan je komt snuffelen. Zeno heeft geen ‘rescue’ achtergrond en zal samen met Zeger de basis vormen van de mannen kudde. We zullen hem socialiseren, trainen, verkeersmak maken en zo de mogelijkheid geven anderen op hun gemak te stellen.

Zeno kan geadopteerd worden, zo draag je bij aan het welzijn van de rescues die wij opvangen.

zeger

Zeger

Zeger is een avonturier, makkelijk en een tikje dominant. Hij komt snel naar je toe om kennis te maken en onderzoekt alles wat nieuw is.
Samen met Zeno heeft hij geen ‘rescue’ achtergrond en zal hij de basis vormen van de mannen kudde. We zullen hem trainen, socialiseren en verkeersmak maken, zodat hij anderen op hun gemak kan stellen.

Zeger kan geadopteerd worden, zo draag je bij aan het welzijn van de rescues die wij opvangen.

Olaf

Olaf is een jongeman van drie jaar. Hij is lief en nieuwsgierig en wil graag leren spelen. Olaf heeft de neiging snel en plotseling te schoppen, en doet dit dan heel hard. We zullen Olaf leren dat niet alles wat van achteren komt gevaarlijk is, en dat het alpaca-leven in een vrolijke kudde hem veel te bieden heeft.

zara

Zara

Zara is een lieve merrie van bijna 8 jaar. Ze kampt al geruime tijd met hevige schurftinfecties. Dit maakt dat ze niet lekker in haar vel zit en veel kale en zere
plekken op haar lichaam heeft. Zara heeft een tijdlang extra aandacht, eten, vitaminepreparaten en dierenarts behandelingen nodig. Zara voelt zich het meest prettig in een kleine, overzichtelijke kudde waar ze niet aldoor haar eigen plekje hoeft te verdedigen.

zora

Zora

Zora is net één jaar geworden en zeer levenslustig. Ook zij kampt met veel schurftinfecties. Delen van haar lichaam zijn kaal, de huid is gescheurd en ruw,
pijnlijk jeukend en ligt op veel plaatsen open. Hierdoor zit ze niet lekker in haar vel en is ze wat schrikachtig, saggerijnig en bokkig. Naast de zorg voor haar huid
zullen we ons concentreren op rust, ritme, aandacht en afleiding. Ze is jong en heeft nog een hele wereld te ontdekken.

Zidane

Zidane is een jonge sociale en speelse man die alles nog wil leren. Hij heeft geen rugzakje en brengt wat jeugdige luchtigheid in de kudde. Samen met Zayid loopt hij graag voorop.
Zidane kan geadopteerd worden. Zo draag je bij aan de training en (medische) zorg van alle rescues.

Steun de rescue alpacas

Wij nemen de alpaca’s en alle bij het dier behorende kosten over. Zoals dierenartsbezoeken, voeding, training, entingen, scheren. Sommige dieren hebben ‘achterstallig onderhoud’, en alle rescues hebben veel tijd en aandacht nodig om het vertrouwen in de mens terug  te krijgen. Wij doen dit met liefde en toewijding maar kunnen dit niet alleen!

Help ons helpen, help de rescue alpacas.