Alpaca’s

De alpaca (Vicugna pacos) is een evenhoevig zoogdier afkomstig uit Peru, uit de familie van de kameelachtigen (Camelidae). Hij heeft twee ‘nagels’ aan de voorkant van zijn poten en een kussentje eronder. Dit maakt hem tot een ideale grazer, omdat hij weides niet vertrapt.

De alpaca krijgt een schofthoogte van ongeveer 90 centimeter, een lange hals en een dikke, wollige vacht. Deze kan meer dan 22 erkende kleurslagen hebben. De meest voorkomende kleuren in Nederland zijn zwart, donker bruin, crème en wit. Er zijn ook bontgekleurde alpaca’s, maar deze zijn veel zeldzamer.

Een alpaca-vrouwtje is zo’n elf maanden zwanger. Het veulen komt meestal tussen 12.00 en 14.00 uur ter wereld. Het kan dan al zelfstandig staan en lopen. De reden dat de veulens altijd ’s middags worden geboren, is dat de alpaca geen ‘losse’ tong heeft, zoals andere zoogdieren. De tong van de alpaca zit ‘vast’. Een moeder kan haar veulen dus niet drooglikken, en heeft voor het drogen de warmte van de zon nodig. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

In Nederland komen twee soorten alpaca’s voor: de Huacaya heeft een zachte, licht krullende vacht en de Suri heeft lange, dikke lokken – bijna dreadlocks. Onze alpacas zijn Huacaya. Ze worden één keer per jaar geschoren. De wol is dicht en zacht en van hoge kwaliteit.

Alpaca’s zijn intelligente en zachtaardige dieren. Van nature zijn ze heel nieuwsgierig. Met respectvolle training en geduldig oefenen en alle voortgang uitbundig belonen, zijn ze goed te temmen. Dan kun je ze aaien – over hun hals en hun rug. En met ze wandelen – wat ze graag doen. Want ze vinden het prikkelend en interessant om ook eens ergens anders te kunnen hollen en dollen.

alpacas aagtekerke walcheren

Onze alpaca’s

arenda

Arenda

Arenda (2017) is fijngebouwd en donkerbruin. Ze waakt over de kudde en is gespitst op vreemden en honden. Soms is ze wat gereserveerd. Maar nieuwsgierig als zij is, komt ze vast tóch even aan je snuffelen. Op onbekend terrein is ze zelfverzekerd. Ze geniet van nieuwe ervaringen. Voorzichtig en zachtjes eet ze brokjes uit je platte hand.

ada

Ada

Ada (2017) is fors en wit, met een rond kopje en een krulsnorretje. Haar wol is van goede kwaliteit. Op het erf is ze zelfverzekerd en komt zij je vaak als eerste begroeten. Op onbekend terrein is ze voorzichtiger, soms zelfs wat onhandig. Wanneer je haar brokjes geeft, duwt ze haar neus diep in je handpalm. In februari 2021 is haar veulentje Dana geboren.

aafje

Aafje

Aafje (2017) is fors en wit, staat hoog op de poten. Ze is door ons gedeeltelijk met de fles opgegroeid. Van een mager scharminkel bloeide ze op tot één van de grootste alpaca’s van onze dameskudde. Haar bruine ogen staren dromerig in de verte. Maar haar bokkensprongen werken bij iedereen aanstekelijk. Bij de ruif wacht ze tot het haar beurt is.

amber

Amber

Amber (2018) is lichtbruin en beweeglijk. Ze was vier maanden toen ze als weesje bij onze kudde kwam. Gelukkig was ze dol op de fles. Door Ada is zij als pleegkind opgenomen, en sindsdien stapt ze onverschrokken met iedereen mee. Ze is zorgzaam voor zwangere alpaca’s en pasgeboren veulentjes. Ze is nieuwsgierig en laat zich graag aaien.

bonne

Bonne

Bonne (2019) is fier en fors, met een donkerbruine zachte vacht. Hoog op de poten. Als dochter van Alpha heeft ze veel zelfvertrouwen. Ze is onderzoekend en ondeugend. Onverschrokken gaat ze op mensen en dieren af. Ze laat zich goed leiden en aaien, maar alleen als zíj er zin in heeft. Ze kan heel hard rennen en lijkt een geboren leider.

alpha

Alpha

Alpha (2016) is grijswit met donkere vlekken. Ze heeft overwicht over de anderen. Met haar helderblauwe ogen staart ze je onderzoekend aan. Ze loopt tijdens de wandelingen graag voorop en heeft dan stevige  begeleiding nodig. Ze laat zich aaien en is een voorbeeld voor iedereen. Een echt alpha-dier. In april 2019 is haar veulentje Bonne geboren.

Onze rescue alpaca’s

zayid

Zayid

Zayid (2010) heeft een zwarte vacht en donkere ogen met veel wit eromheen. Een lama-achtige uiterlijk. Hij is waaks, dominant en nerveus, en laat zich niet makkelijk benaderen. In de zomer van 2020 kwam hij – samen met Zepp – bij ons, nadat ze negen jaar stressvol samenleefden. Langzaam krijgt hij meer vertrouwen en gaat hij ontspannen.

zepp

Zepp

Zepp (2010) heeft een lichtbruine vacht. Hij is afwachtend en onderzoekend. In de zomer van 2020 kwam hij – samen met Zayid – bij ons, nadat ze negen jaar stressvol samenleefden. De kale plekken op zijn huid zijn met goede verzorging opgeknapt. Sinds september 2020 is hij terug naar zijn eigenaar, waar hij met twee andere alpaca’s een nieuwe kudde vormt.

zeno

Zeno

Zeno (2019) heeft een lichtbruine, zachte vacht en grote bruine ogen. Hij kijkt je eerst aandachtig aan, voor hij naar je toekomt en aan je snuffelt. Dan laat hij zich graag aaien. Hij is onderzoekend en zachtaardig. Samen met Zeger kwam hij in het voorjaar van 2020 bij ons. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan zijn levensvertrouwen en blijmoedigheid.

zeger

Zeger

Zeger (2019) heeft een donkerbruine vacht met helderwitte strepen boven zijn wenkbrauwen en onder zijn kin. Hij is een avonturier, een tikkeltje eigenwijs en dominant, en loopt snel op je toe. Samen met Zeno kwam hij in het voorjaar van 2020 bij ons. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan zijn levensvertrouwen en vrijmoedigheid.

Olaf

Olaf  (2017) is lichtbruin en fors gebouwd, met een grote kop, grote oren en grote ogen. Hij is soms wat onhandig, maar ook heel sociaal. Zijn neiging om plotseling te schoppen, neemt gelukkig af. Hij is in het voorjaar van 2020 bij ons gekomen. Dat hij op zijn vorige adres over het algemeen goed is behandeld, merk je aan zijn optimistische leergierigheid.

zara

Zara

Zara (2011) heeft een zwarte vacht en een opmerkzame blik. In het voorjaar van 2020 kwam zij – samen met Zora – mager, uitgeput en schurftig bij ons aan. Met extra voeding, vitaminepreparaten, huidbehandelingen en aandacht is ze aangesterkt. Nu haar vertrouwen in mensen toeneemt, laat ze zich aanhalen. Ze is eigenzinnig en kan hard rennen.

zora

Zora

Zora (2019) heeft een zwarte vacht en een alerte oogopslag. Vermoedelijk is ze een veulentje van Zara. In het voorjaar van 2020 kwam zij – samen met Zara – mager, uitgeput en schurftig bij ons. Angstig en agressief. Met extra voeding, vitaminepreparaten, huidbehandelingen en aandacht sterkt ze aan. Ze is niet aanhankelijk. Wel nieuwsgierig en levenslustig.

Zidane

Zidane (2019) heeft een lichtbruine zachte vacht met lichte vlekken over zijn kop, hals, borst en poten. Hij is rank en heeft een sierlijke tred. Speels, leergierig en gevoelig wacht hij af en observeert. Hij is in het voorjaar van 2020 bij ons gekomen. Dat hij op zijn vorige adres goed is behandeld, merk je aan zijn haast stoïcijnse blijmoedigheid.

Steun de rescue alpaca’s

Wij nemen de alpaca’s en de complete verzorging over: dierenartsbezoeken, (kracht)voer en supplementen, training, entingen, castraties, scheren. Alle dieren hebben rust en aandacht nodig om het vertrouwen in het leven te herwinnen. Wij doen dit met liefde en toewijding, maar kunnen het niet alleen.

Help ons helpen. Help de rescue alpaca’s!