Alpaca’s

De alpaca (Vicugna pacos) is een evenhoevig zoogdier afkomstig uit Peru, uit de familie van de kameelachtigen (Camelidae). Hij heeft twee ‘nagels’ aan de voorkant van zijn poten en een kussentje eronder. Dit maakt hem tot een ideale grazer, omdat hij weides niet vertrapt.

De alpaca krijgt een schofthoogte van ongeveer 90 centimeter, een lange hals en een dikke, wollige vacht. Deze kan meer dan 22 erkende kleurslagen hebben. De meest voorkomende kleuren in Nederland zijn zwart, donker bruin, crème en wit. Er zijn ook bontgekleurde alpaca’s, maar deze zijn veel zeldzamer.

Een alpaca-vrouwtje is zo’n elf maanden zwanger. Het veulen komt meestal tussen 12.00 en 14.00 uur ter wereld. Het kan dan al zelfstandig staan en lopen. De reden dat de veulens altijd ’s middags worden geboren, is dat de alpaca geen ‘losse’ tong heeft, zoals andere zoogdieren. De tong van de alpaca zit ‘vast’. Een moeder kan haar veulen dus niet drooglikken, en heeft voor het drogen de warmte van de zon nodig. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

In Nederland komen twee soorten alpaca’s voor: de Huacaya heeft een zachte, licht krullende vacht en de Suri heeft lange, dikke lokken – bijna dreadlocks. Onze alpacas zijn Huacaya. Ze worden één keer per jaar geschoren. De wol is dicht en zacht en van hoge kwaliteit.

Alpaca’s zijn intelligente en zachtaardige dieren. Van nature zijn ze heel nieuwsgierig. Met respectvolle training en geduldig oefenen en alle voortgang uitbundig belonen, zijn ze goed te temmen. Dan kun je ze aaien – over hun hals en hun rug. En met ze wandelen – wat ze graag doen. Want ze vinden het prikkelend en interessant om ook eens ergens anders te kunnen hollen en dollen.

alpacas aagtekerke walcheren

Mara en Jacco met Aafje, Ada en Arenda, maart 2018

Onze alpaca’s

Arenda

Arenda (2017) is fijngebouwd en donkerbruin. Ze waakt over de kudde en is gespitst op vreemden en honden. Soms is ze wat gereserveerd. Maar nieuwsgierig als zij is, komt ze vast tóch even aan je snuffelen. Op onbekend terrein is ze zelfverzekerd. Ze geniet van nieuwe ervaringen. Voorzichtig en zachtjes eet ze brokjes uit je platte hand.

Ada

Ada (2017) is fors en wit, met een rond kopje en een krulsnorretje. Haar wol is van goede kwaliteit. Op het erf is ze zelfverzekerd en komt zij je vaak als eerste begroeten. Op onbekend terrein is ze voorzichtiger, soms zelfs wat onhandig. Wanneer je haar brokjes geeft, duwt ze haar neus diep in je handpalm. In februari 2021 is haar veulentje Dana geboren.

Aafje

Aafje (2017) is fors en wit, staat hoog op de poten. Ze is door ons gedeeltelijk met de fles opgegroeid. Van een mager scharminkel bloeide ze op tot één van de grootste alpaca’s van onze dameskudde. Haar bruine ogen staren dromerig in de verte. Maar haar bokkensprongen werken bij iedereen aanstekelijk. Bij de ruif wacht ze tot het haar beurt is.

Amber

Amber (2018) is lichtbruin en beweeglijk. Ze was vier maanden toen ze als weesje bij onze kudde kwam. Gelukkig was ze dol op de fles. Door Ada is zij als pleegkind opgenomen, en sindsdien stapt ze onverschrokken met iedereen mee. Ze is zorgzaam voor zwangere alpaca’s en pasgeboren veulentjes. Ze is nieuwsgierig en laat zich graag aaien.

Bonne

Bonne (2019) is fier en fors, met een donkerbruine zachte vacht. Hoog op de poten. Als dochter van Alpha heeft ze veel zelfvertrouwen. Ze is onderzoekend en ondeugend. Onverschrokken gaat ze op mensen en dieren af. Ze laat zich goed leiden en aaien, maar alleen als zíj er zin in heeft. Ze kan heel hard rennen en lijkt een geboren leider.

Alpha

Alpha (2016) is grijswit met donkere vlekken. Ze heeft overwicht over de anderen. Met haar helderblauwe ogen staart ze je onderzoekend aan. Ze loopt tijdens de wandelingen graag voorop en heeft dan stevige  begeleiding nodig. Ze laat zich aaien en is een voorbeeld voor iedereen. Een echt alpha-dier. In april 2019 is haar veulentje Bonne geboren.

Dana

Dana (2021) is de dochter van Ada. Ze is spier wit, onderzoekend en onbevangen. Ze huppelt overal tussendoor en is erg geïnteresseerd in haren en vind het heerlijk om op je staart te knabbelen. Ze laat zich graag vertroetelen en loopt soms heerlijk te dagdromen.

Evita

Evita (2021) is de dochter van Amber. Ze heeft, net als haar moeder, een neus voor lekkere dingen. Ze is erg zelfstandig en gaat graag samen met Dana op onderzoek uit. Ook heeft ze speelkameraadjes gevonden in rescue veulentjes Wallie en Yoris. Evita is nu al dol op het strand.

Pleun

Pleun (2022) is een bijzondere jonge dame. Met haar mooie rose grey vacht is ze net als Alpha een opvallende verschijning. Pleun had wat moeite met de overgang van de haar moeder naar vast voedsel. Mara heeft haar, net als Aafje ooit, leren brokjes eten. Inmiddels weet Pleun haar plekje in de dames kudde goed in te nemen. Ze is afwachtend en gevoelig en leert heel snel. Af en toe laat ze een vrolijke bokkensprong zien.

Onze rescue alpaca’s

Naast onze eigen alpaca’s vangen wij alpaca’s op die verwaarloosd of mishandeld zijn geweest, alpaca’s met gedragsproblemen en alpaca’s die op zoek zijn naar een nieuw thuis.