Alpacas

De alpaca (Vicugna pacos) is een evenhoevig zoogdier afkomstig uit Peru, uit de familie van de kameelachtigen (Camelidae). De Alpaca heeft twee ‘nagels’ aan de voorkant van zijn poten en een kussentje er onder. Dit maakt hem tot een ideale grazer omdat hij weides niet vertrapt.

Hij krijgt een schofthoogte van ongeveer 90 cm en een lange hals, met een dikke wollige vacht. Deze kan meer dan 22 erkende kleurslagen hebben. De meest voorkomende kleuren in Nederland zijn zwart, donker bruin, creme en wit. Er zijn ook bont gekleurde Alpacas maar deze zijn veel zeldzamer.

Een Alpaca vrouwtje is zo’n elf maanden zwanger. Het veulen komt meestal tussen 12.00 en 14.00 uur ter wereld en kan dan al zelfstandig staan en lopen. De reden dat de veulens altijd ’s middags geboren worden is omdat de Alpaca geen tong heeft zoals een paard of hond. De tong van de Alpaca zit ‘vast’. Een moeder kan haar veulen niet droog likken en heeft daar de warmte van de zon voor nodig. Een alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud.

Er zijn twee verschillende soorten Alpacas die in Nederland voorkomen: De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken, bijna dreadlocks. Onze Alpacas zijn Huacaya. Ze worden één keer per jaar geschoren. De wol is dicht en zacht en van hoge kwaliteit.

Alpacas zijn intelligente rustige dieren die van nature erg nieuwsgierig zijn. Door training en oefening zijn ze goed tam te maken en kan je er mee wandelen en knuffelen.

alpacas aagtekerke walcheren

Onze Alpacas

Arenda

Arenda is een mooie fijn gebouwde donkerbruine Alpaca. Ze is wat afstandelijker en bekijkt je graag even van een afstandje. Nieuwsgierig als zij is komt ze daarna aan je snuffelen. Op vreemd terrein is ze zelfverzekerd en geniet ze van nieuwe dingen. Ze is ontzettend voorzichtig en zacht met het eten van brokjes uit je hand.

Ada

Ada is een grote witte Alpaca met mooie grote nieuwsgierige ogen. Haar wol is van goede kwaliteit en ze is op eigen terrein erg zelfverzekerd. Zij komt vaak als eerste iedereen begroeten en kijken of er iets te eten is. Op vreemd terrein is ze een heldin op sokken. Soms is ze wat onhandig en wanneer er brokjes in het spel zijn duwt ze haar neus diep in je handpalm.

Aafje

Aafje is de deels met fles opgegroeid en wat rustiger dan de anderen. Haar grote bruine ogen, omsloten door wol, laten je direct smelten van vertedering. Met haar bokkensprongen steekt ze de anderen aan tot gekke 5 minuten en een galopje door de wei. Ze is verzot op brokjes en wortel maar niet altijd even handig met uit je hand pakken. Vaak valt ze in slaap met haar neus in de waterbak.

Amber

Amber is de puber van het stel. Ze is van juni 2018 en is een weesje. Ze is door Ada opgenomen als pleegkind en wordt al een dominante tante. Amber is een onverschrokken meisje, komt makkelijk naar iedereen toe en laat zich goed aaien. Ze is dol op aandacht, worteltjes en rondjes rennen rond de vijver.

Bonne

Bonne, dochter van Alpha, is een heel zelfstandig alpaca meisje. Ze neemt van alle andere alpacas gewoonten over. Ze observeert en kopiëerd. Op 27 april 2019 geboren en vol op ontdekkingstocht. Het is nog niet toegestaan haar te aaien. Bonne houd van drinken bij Alpha, rennen, bokkensprongen maken en slapen.

Alpha

Alpha is een mooie statige grijs-witte Alpaca. Geboren in mei 2016 en heeft duidelijk overwicht op de anderen. Alpha heeft twee helder blauwe ogen die je strak, onderzoekend aan staren. Ze loopt graag voorop en heeft duidelijke leiding nodig. Ze laat zich makkelijk aaien en is een voorbeeld voor de anderen. Een echt Alpha dier. Alpha in op 27 april bevallen van haar eerste veulen: Bonne