Alpaca’s op locatie

Onze alpaca’s zijn ondertussen zo goed getraind dat zij zich ook vertrouwd voelen op onbekend terrein. Wij bieden de mogelijkheid onze kudde, inclusief begeleiders, in te huren op locatie.

Bijvoorbeeld voor:

 • filmopnames
 • promotiefilmpjes
 • fotoshoots
 • bezoek aan hospices en verzorgingshuizen
 • wandelingen bij jou in de buurt
 • een bruiloft
 • management- en leiderschapstraining
 • ondersteuning bij traumaverwerking
 • begeleiding bij terminale ziekteprocessen

Belangrijk om te weten

Alpaca’s zijn kuddedieren. Daarom zullen wij nooit één alpaca op locatie laten komen. Verder zijn wijzelf ook altijd aanwezig bij de activiteiten. Onze alpaca’s kunnen traplopen wanneer de trap niet te steil is. Open trappen en stalen trappen zijn voor hen niet geschikt.
Onze alpaca’s kunnen in een lift, maar een voorwaarde is wel dat de hele kudde tegelijk in de lift past, inclusief één begeleider. Wij zullen de locaties zoveel mogelijk van te voren op geschiktheid controleren.

Alpaca’s op locatie vraagt voorbereiding

Onze kudde heeft vele uren training achter de rug om gewend te raken aan allerlei soorten geluiden, geuren, kleuren en situaties. De alpaca’s voelen zich zowel buiten als binnen vertrouwd en op hun gemak. Wanneer een locatie extra ‘uitdagingen’ met zich meebrengt, hebben we tijd nodig om hen hierop voor te bereiden.

Denk bijvoorbeeld aan de wandeling die we in november 2019 voor de NS hebben gemaakt. Deze startte op station Middelburg. Onze dieren verwelkomden de deelnemers op het perron, naast de trein waar de deelnemers uitstapten. Hier hebben we in de dagen voorafgaand aan de wandeling actief voor getraind. Om te wennen aan station-specifieke geluiden, zoals aankomende en vertrekkende treinen, fluitjes en lichtsignalen hebben we eerst met nagebootste geluiden op ons erf geoefend. Toen dit goed ging, trainden we steeds dichter in de buurt van de uiteindelijke locatie. Op een gegeven moment wandelden we op zondagochtend in alle vroegte over lege perrons op tijden dat er geen treinen kwamen, om er vervolgens op iets drukkere tijden te gaan lopen. Eerst op afstand van de treinen, en daarna langzaam dichterbij.

Prijsindicatie:

Alpaca’s op locatie vanaf: €175,- per uur, inclusief begeleiding*
Kilometers: € 1,50 per kilometer*

*exclusief 21% btw

Prijzen zijn op aanvraag en variëren op basis van inzet van personeel.

Dierenwelzijn: onze alpaca’s blijven dieren. Hun belang en veiligheid staan voorop

Alpaca’s zijn zeer aansprekende dieren, zowel in voorkomen als karakter. Ze zijn zachtaardig, zorgzaam, eigenwijs en intelligent. Deze eigenschappen maken hen uitermate geschikt als therapie-ondersteunende dieren. Ze dragen bij aan een gevoel van vrolijkheid voor iedereen die met ze in aanraking komt. In tegenstelling tot wat er soms wordt beweerd, genieten alpaca’s enorm van afwisseling: nieuwe omgevingen ontdekken, nieuwe indrukken opdoen, andere mensen en dieren ontmoeten.

Alles met de dieren begint met observeren. De ene alpaca is de andere niet. Sommigen stappen zonder aarzelen een onbekende drempel over, terwijl anderen liever buiten blijven. Wij kennen onze alpaca’s door en door en weten precies wat ze wel en niet prettig vinden.

Hoewel de alpaca’s intelligent, intuïtief en nieuwsgierig zijn en veel kunnen aanleren, is het belangrijk om dierenwelzijn niet uit het oog te verliezen. Wij zullen alles in het werk stellen om hen goed voor te bereiden op dat wat zij gaan doen. Het blijven echter (vlucht)dieren. Wanneer in de voorbereiding of op het moment op locatie blijkt dat ze iets niet willen, tóch eng vinden of er stress van ondervinden, zullen wij hen nooit pushen. Veiligheid van de dieren en omstanders gaat ten alle tijden voor.

Alles wat wij doen, gebeurt vanuit rust en vertrouwen. We observeren de kudde en passen het leertempo op de groep als geheel aan. Alles draait om gewenning, socialisatie en positieve stimulans. We maken gebruik van verschillende trainings- en socialisatiemethoden. Zo bouwen we aan een rustige, stabiele kudde die geniet van wat het leven biedt.

Ook bij fotoshoots of filmopnames is het belangrijk je te realiseren dat dieren een eigen wil hebben en dat die gerespecteerd moet worden. Filmen en foto’s maken met dieren vraagt bijzondere kwaliteiten en vindingrijkheid van de cameraman.

Laat je meerdere keren per jaar bezoeken door de alpaca’s

Alpaca’s bij zorginstellingen

De alpaca’s komen vijf keer per jaar bij de instelling op bezoek. De dames kudde herkent een omgeving al snel en weet wat er van verwacht wordt. Indien mogelijk lopen ze los door de tuin of over de afdeling. Zo kunnen ze zelf bepalen met welke bewoners ze interactie willen, en zijn ze vrij om hen op te zoeken.

 • 5x per jaar
 • ongeveer 45 minuten per bezoek
 • €95,- per keer (exclusief 21% btw)
 • €1,50 per kilometer

Bezoeken vinden plaats buiten weekeinden, feestdagen en vakanties om. De factuur dient vooraf te worden voldaan. Van ieder bezoek ontvangen wij van de instelling foto’s die wij voor onze  website en social media mogen gebruiken.

Alpaca’s op de werkvloer

Op kantoor, in de fabriek, in de tuin, de lerarenkamer – onze alpaca’s komen graag een lach en wat ontspanning brengen. Even een uurtje vrolijkheid en verwondering voor het team, en vele foto’s om na te genieten. De alpaca’s komen vier keer per jaar op bezoek. Hierdoor kan iedereen de alpaca’s door het jaar heen zien veranderen, qua vacht en gedrag. Ze worden steeds vrijer omdat ze de omgeving en mensen gaan (her)kennen. Indien mogelijk lopen ze  los over de afdeling. Zo kunnen ze zelf bepalen met wie ze interactie willen, en zijn ze vrij om wie dan ook op te zoeken.

 • 4x per jaar
 • 60 minuten per bezoek
 • €175,- per bezoek (exclusief 21% btw)
 • €1,50 per kilometer

Bezoeken vinden plaats buiten weekeinden, feestdagen en vakanties om. De factuur dient vooraf te worden voldaan. Van ieder bezoek ontvangen wij van het bedrijf of opleidingsinstituut foto’s die wij voor onze  website en social media mogen gebruiken.

Alpaca’s on tour, wat organisaties zeggen

bezoek aan Hospice de Markies – december 2019

De dameskudde bracht op 19 december 2019 een bezoek aan Hospice de Markies in Bergen op Zoom.

Wij zijn trots, want ze hebben zich voorbeeldig en rustig gedragen. Stiekem een hapje van de plant in de woonkamer genomen, en Bonne pakte ongevraagd een appeltje uit de fruitschaal. Maar verder hebben ze geen kattenkwaad uitgehaald.

De dieren voelden zich op hun gemak en stapten vrij, zonder aangelijnd te zijn, het hospice rond. Zo kozen zij zelf welke kamers ze bezochten, en brachten verraste glimlachjes teweeg bij de bewoners.

Wintermarkt Domburg- december 2018

In de aanloop naar de wintermarkt in Domburg bleek dat de foto’s van de alpaca’s – én natuurlijk het feit dat ze kwamen – veel jonge gezinnen naar het event trok. Want knuffelen met alpaca’s: dat moet hartstikke leuk zijn.

De samenwerking was plezierig en laagdrempelig. Alles kon worden gevraagd. De omgang met de bezoekers ging uitstekend. Kinderen waren enthousiast en werden zeer geduldig uitgelegd hoe ze het beste met de dieren konden omgaan.

Dit bewijst natuurlijk de goede zorg voor de alpaca’s.

Wat het leukste was? De rit door onze hoofdstraat met de alpaca’s. het leek wel de rattenvanger van Hamelen. Een echte publiekstrekker!

Wijkfair Hof Mondriaan –  juni 2019

De wijkfair voor bewoners, familie en omwonenden was een groot feest. Mede doordat de  alpaca’s van Alpacas Zeelandia  aanwezig waren. Het leverde meer bezoekers uit de wijk op dan voorgaande jaren.

Iedereen kreeg de gelegenheid om met de alpaca’s te knuffelen, uit de hand te laten eten en ermee op de foto te gaan. Daar werd massaal gebruik van gemaakt.

De dieren  worden  met zorg omringd en begeleiders staan pal voor het welzijn van de alpaca’s. Voor slechte weersomstandigheden was er een partytent opgezet, zodat de dieren konden schuilen voor regen of felle zon. Er werd door de begeleiding aan omstanders informatie verstrekt over de alpaca’s. Geïnteresseerden mochten in kleine groepjes in de afgezette weide bij de alpaca’s staan en ze ontvingen instructies hoe om te gaan met de dieren. Er werd goed toegezien op het naleven van de instructies en al het bezoek werd vriendelijk begeleid.

Als organisator (Team Welzijn Mondriaan) kunnen we Alpacas Zeelandia dan ook zeer aanbevelen voor evenementen binnen of buiten.

Verjaardagsfeest – februari 2019

Op 16 februari kwam Alpacas Zeelandia hun dameskudde langs in Middelburg op het feestje voor mijn 21ste verjaardag. Dit was een groot succes en voor mij een geweldige verrassing! Alpaca’s zijn mijn absolute lievelingsdieren en al tijden maken mijn familie en ik de grap dat ik in de toekomst een eigen alpacaboerderijtje begin of alpaca’s in de tuin neem later. De hele kudde van Alpacas Zeelandia (Alpha, Ada, Arenda, Aafje en Amber) kwam op bezoek. Ik mocht alpaca Amber haar flesje geven en alle alpaca’s konden geaaid en gevoerd worden.

Het personeel van Alpacas Zeelandia was professioneel en enthousiast. Er werd ons duidelijk geïnstrueerd wat de grenzen van de alpaca’s waren, maar op een goede, ongedwongen en vriendelijke manier. Er werd uitgelegd hoe je de alpaca’s aait en eten geeft. Daarnaast werden er nog leuke feitjes over de dieren verteld. Het personeel gaf alle gasten en mij veel ruimte en kans voor het maken van leuke foto’s. De alpaca’s kregen veel ruimte en tijd om onze achtertuin uitgebreid te onderzoeken. Ze werden niet constant aangelijnd; ze kregen juist veel ruimte om hun eigen weg te gaan.

Enkele weken voorafgaand aan het feest kwam Mara langs op locatie om te controleren of de omgeving geschikt was voor de dieren. Er werd mij verteld dat zij erg secuur en professioneel was bij dit thuisbezoek en dat er altijd wordt gezocht naar mogelijkheden.

De toegevoegde waarde van de alpaca’s op locatie is dat er mogelijkheden zijn om een echte verrassing te organiseren voor een jarige. Ik was in ieder geval compleet verrast! Deze verjaardag was, dankzij deze geweldige verrassing, een van de beste verjaardagen die ik tot nu toe heb mogen meemaken.

Ontzettend bedankt voor deze geweldige ervaring en hopelijk tot in de nabije toekomst!